duminică, 7 iunie 2015

Cum să crească ceapa mare



Toamna trecuta am plâns de faptul că ceapa la recoltare a fost prea mica. Si doamna Valentine Odinokova m-a  sfătuit sa procedez in felul urmator:

Ceapa o alimentez cu amoniac 2-3 linguri la 10 litri de apă sub radacina (inaite de a alimenta ceapa cu amoniacea se uda bine). Plus pregatesc solutie din drojdie 200 gr la o găleată de apă,  si se uda la  rădăcină - asa procedez la începutul cresterii.  Ceapa va greste mare si aromata. Dar dupa ce ati cules de pe suprafata ramasa curata semănti îngrăsământ verde:  ovăz, secară, mustar, mazare, fasole.
Plantele folosite ca îngrăşământ verde trebuie să producă o masă vegetală căt mai bogată, într-un timp căt mai scurt şi să nu fie pretenţioase faţă de sol.



Plantele utilizate în acest scop sunt în majoritate leguminoase (lupin, mazăre, măzăriche, sulfină etc.). Se pot folosi şi alte plante, de exemplu rapiţa, muştarul, floarea soarelui, singure sau în amestec de mai multe specii pentru a produce un îngrăşămînt complex.

Acţiunea pozitivă a îngrăşămintelor verzi se datorează efectului multilateral, şi anume: îngrăşământul verde îmbogăţeşte solul în substanţe organice, în urma cărora se măreşte capacitatea de reţinere a substanţelor nutritive, creşte puterea de tamponare şi se îmbunătăţesc însuşirile fizice; se măresc rezervele de azot asimilabil ale solului, datorită însuşirii plantelor leguminoase - folosite ca îngrăşământ verde - de a fixa azotul cu ajutorul bacteriilor simbiotice (adesea peste 100 de kilograme/ hectar); plantele utilizate ca îngrăşământ verde aduc în orizontul arabil, cu ajutorul rădăcinilor, substanţele nutritive din orizonturile mai profunde; pe soluirile pe care se aplică îngrăşământul verde se măreşte foarte mult eficienţa îngrăşămintelor minerale; procesele de spălare a substanţelor nutritive, în special pe solurile nisipoase, sunt foarte mult micşorate, din cauza reţinerii biologice de către plantele utilizate ca îngrăşământ verde; sporeşte cantitatea de humus, influenţând asupra structurii solului, permeabilităţii pentru apă şi a capacităţii pentru apă a solului; îngrăşământul verde cu leguminoase (Melilothus officinalis) sau amestecul de fasolita (Vigna sinensis) + mazăre (Pisum sativum) are efect asupra nematozilor dăunători din sol, prin favorizarea dezvoltării duşmanilor naturali ai acestora. Datorită acţiunii multilaterale, îngrăşământul verde sporeşte recolta nu numai la prima cultură care se seamănă după el, ci şi la următoarele 2-3 culturi.


Un comentariu: