vineri, 15 mai 2015

Secretele prepararii uleiului din plante medicinale

Daca detii o gradina sau iesiti la o relaxare in mijlocul naturii nu iuta sa te informezi ce plante medicinale cresc in zona ta. Sunt sigura ca tu cunosti multe dintre ele. Aceste plante sunt pline de energie si contin substante foarte necesare corpului nostru zi de zi.  Aduna aseste plante proaspete si pregeteste-ti din ele un ulei aromat si vindecator. Nu uita sa adaugi aceste uleiuri in cada ta cu apa atunci cand faci baie. Poti sa pregatesti de asemenea si masti de reintinerire sau sa-ti masezi locurile dureroase.


Pielea este cel mai mare organ a corpului nostru si are mare nevoie de ingrijire. Cea mai mare parte din hrana corpului este absorbita prin piele, de exemplu vitamina D, sau apa. Cunoasteti ca pielea respira, si deasemenea prin aplicarea uleiurilor pe piele aducem un mare ajutor imunitatii.


Asadar ati auzit de uleiul de usturoi, cel mai simplu, dar foarte folositor, Cand va plangeti de dureri de articuatii, luati sticluta cu ulei din usturoi si aplicati pe locul dureros si veti fi surprins de rezultat. Durerea se va calma si locul se va vindeca in timp., daca il folositi cu regulat.
  Uleiurile medicinale se pot prepara acasa prin macerarea plantelor, proaspete sau uscate, in ulei de masline, ulei de floarea soarelui, porumb sau soia, procedeu care dureaza intre patru si sase saptamani.
 Astfel, pot fi preparate uleiuri de sunatoare, levantica, menta, busuioc, salvie, cimbru ori cimbrisor si multe alte plante, folosite pentru tratarea ranilor greu vindecabile, a arsurilor, hidratarea pielii.

 Cum se pregatesc uleiurile infuzate?

Exista patru metode de pregatire ale uleiurile infuzate.

Infuzia solara

Folosind cantitatile de planta ca uleiul sa acopere bine planta si pune cantitatea dorita de planta medicinala intr-un borcan de culoare inchisa.. Acopera borcanul bine cu un capac cu filet.. Pune borcanul intr-un loc calduros si insorit. Borcanul se poate baga in nisip pentru a atrage si mai multa caldura. Lasa sa se infuzeze astfel pe o perioada de doua sau trei  saptamani.  Dupa ce uleiul este strecurat, il puteti folosi.
Si pastreza uleiul intr-o sticla inchisa la culoare, intr-un loc racoros si intunecat.

Infuzia la temperatura camerei

. Cu toate ca dureaza mai mult timp pana ce planta medicinala si uleiul se infuzeaza,  totusi procesul este mai lent si mai bland si permite   componentilor nutritivi si medicinali ai plantei sa fie extrase in mod optim.  Si este si o metoda mult mai accesibila.

Se procedeaza exact ca mai sus, numai ca borcanul se lasa intr-un loc intunecos, la temperatura camerei.  Borcanul trebuie sa fie bine inchis pentru a nu permite aerului sa patrunda (cel mai bine este sa folosesti ceolofan impaturit de cateva ori si legat strans cu ata). Se lasa la infuzat pe o perioada de sase saptamani, dupa care se strecoara, se stoarce bine planta si se pune uleiul intr-o sticla inchisa la culoare. Se pastreaza intr-un loc intunecos si racoros.

Infuzia in cuptor

Se folosesc cantitatile de planta medicinala  si ulei descrise mai sus. Se pune planta cu uleiul intr-un borcan, se pune un capac cu filet si se pune borcanul intr-o oala cu apa. Se baga astfel in cuptor, la focul cel mai mic posibil (sau 40-60 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice). Lasa planta medicinala cu uleiul la infuzat pentru cateva ore, verificand mereu ca uleiul nu se incalzeste in execes si se arde (apa din oala nu trebuie sa fiarba si nici uleiul). Daca este nevoie, se adauga din cand in cand apa rece si se lasa usa cuptorului intredeschisa. Cu cat temperatura este mai joasa cu atat uleiul poate sa fie infuzat mai mult timp si cu atat infuzia iese de calitate mai buna.

Infuzia in baie de abur

Se folosesc cantitatile de mai sus de planta si ulei. Se pun intr-un vas de sticla care se pune intr-o oala cu apa. Vasul de sticla nu trebuie sa atinga fundul oalei.  Acopera vasul cu un capac sau o farfurie. Se pune oala la foc mic si se lasa la infuzat pe o perioada de 2-4 ore. Trebuie avut grija ca uleiul sa nu fiarba, adaugandu-se apa rece din cand in cand in oala. Cu cat focul este mai mic cu atat infuzia iese mai buna. Daca este necesar, se poate lua oala de pe foc din cand in cand pentru a permite uleiului sa se mai raceasca.

Aceasta metoda este foarta rapida, dar trebuie avut mare grija ca uleiul sa nu se infierbante prea tare si in loc de o infuzie minunata sa primesti….. plante prajite in ulei.


    Daca in timpul infuziei apare in ulei mucegai, este semn ca planta folosita sau borcanul au fost ude.  Foloseste plante uscate sau daca folosesti planta verde, proaspat culeasa, ai grija sa stergi de pe planta orice umezeala. De asemenea, verifica, inainte de a introduce plantele si uleiul in borcan, ca acesta este curat si uscat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu