marți, 9 iunie 2015

Sfaturi pentru ca sfecla si morcovul sa creasca dulci

Sfecla roșie este un complex de vitamine și minerale cum rar mai găsim și, în plus, vindecă tumori, afecțiuni ale ficatului, afecțiuni cardiovasculare, digestive, întărește imunitatea și este un puternic antiinflamator, detoxifiant și energizant. Sfecla roșie conține tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie.

Sucul proaspat de sfecla, morcovi si mere a fost prima oara folosit de catre medicii chinezi pentru tratamentul cancerului de plamani cu sute de ani in urma, iar acum din ce in ce mai multi dintre noi folosesc sucul acesta pentru sanatate si energie
Dar pentru a cultiva sfecla si morcovi gustosi, va recomand cateva sfaturi.




Ce tehnici pot creste conținutul de zahăr din sfeclă si morcovi?

Este imposibil pentru ca sfecla si morcovul sa le alimentam cu îngrăsământ organic. De obicei se foloseste numai solul cu ingrasamantul ramas de la cultura anterioară. Oferind o cantitate mai mare de azot, le dă un gust neplăcut. Ingrasamantul organic da o culoare nefireasca  morcovului - rosiatica si o culoare rosie murdară, cu vene albicioase sfeclei.
Rădăcinoasele  trebuie să fie amplasate pe suprafata însorită. În acelasi loc pot fi semănate după 3-4 ani ani.


Predecesorii trebuie să fie mazăre, varză timpurie, cartofi timpurii, castraveți, ceapă, culturi care se cultiva devreme pentru a avea timp sa pregătim terenul pentru insamantarea cu morcov sau sfecla rosie.
Rădăcinoasele sunt sensibile la reacția solului. Acestea iubesc doar soluri cu reactie neutră. Chiar si un sol usor acid reduce continutul de zahăr în rădăcinoase. Aciditatea solului poate fi neutralizata prin aplicarea varului.

Asigurați-vă că toamna, pentru scadera aciditatii solului, suprafata pentru insamantare a fost prelucrata cu var in proportie de  0.3-0.5 kg / mp. Solul se prelucreaza cu var odata la fiecare 6-8 ani. Varul se împrăstie si se amesteca cu solul.


Hrănirea radcinoaselor este foarte importanta in faza de crestere (iulie-august). Pentru a creste în mod eficient coninutul de micronutrienti, de vitamine si zaharuri pentru rădăcinoase este nevoie de îngrăsăminte care conțin bor si mangan.
Cantităti mai mari de bor, mangan si alti micronutrienți macro contin cenusă de lemn. Este suficient o jumătate de pahar de cenusă pe metru, si apoi sa udati bine pamantul.

Sfecla iubeste sarea de masă. În timpul sezonului de crestere, sfecla este hrănita de 3 ori cu acesta solutie de sare: 10-15 g de sare / 10 litri de apă (o lingura de sare). Consumul de aproximativ 5 l / 1 mp duce ca rădăcina sa devina extraordinar de dulce.

Morcovii se hranesc la sfârșitul lunii august, cu o soluție de acid boric. Într-un litru de apă fierbinte se dizolvă 1 lingurita de acid boric si se diluează la 10 litri de apă.  Cu aceasta solutie se stropeste morcovul.


Uneori morcovii au un gust amar neplăcut. Aceasta este reactia ei la musca morcovului. Condiţiile climatice din ultimele zile pot favoriza apariţia şi dezvoltarea dăunătorilorsau bolilor: MOLIA şi MUSCA MORCOVULUI, AFIDE, MANĂ, FĂINARE, ALTERNARIA, SEPTORIOZE, care pot cauza pierderi importante la culturile de morcov, pătrunjel, ţelină, păstîrnac.

Pentru prevenire si combatere se recomandă efectuarea tratamentului la rădăcinoase, folosindu-se un amestec de tutun. Presuram intre randurile de morcov amestecul de tutun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu