miercuri, 3 iunie 2015

Mult mărar suculent



Din cele mai vechi timpuri, mărarul se bucura de o onoare mare. Mararul proaspat îmbunătăteste gustul produselor alimentare si dă un gust distinctiv. Planta se consuma proaspata, uscata, sărata si congelata. Mararul este bogat in vitamine, acizi organici, intareste organismul si ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

• Mararul este o plantă anuală rezistenta la frig, necesită lumina la cresterea ei. Ea se dezvolta bine si la temperaturi scăzute, si chiar rezista la ingheturi mici. Semintele pot fi semanate si la temperaturi scăzute, dar procesul de crestere este mult mai rapid la caldura. Cea mai bună temperatură pentru cresterea mărarului este de 5-20 ° C.

• Germinarea semințelor impiedica prezenta uleiurilor esentiale care au un efect conservant, astfel încât incoltirea poate dura până la trei săptămâni. Există o modalitate de a accelera procesul de germinare a semințelor mararului. Semintele trebuie înmuiate în apă timp de 3 zile, cu schimbul apei în fiecare zi, sau de mai multe ori pe zi. Semintele sunt apoi uscate si plantate. Cu o astfel de solutie mararul va aparea după 10 zile.

Pentru a avea un mărar mereu suculent si verde, folositi următoarele recomandări:
- Mararul creste bine si nu se ingalbeneste doar în sol bine fertilizat cu îngrăsăminte organice.

- Nu semanati mararul în zonele umbrite - planta in locuri umbrite se intinde si se ingalbineste.

- Înainte de plantare, solul nu trebuie să fie tratat cu var sau cenusă deoarece vom primi un mărar rosu.

- Mararul nu e bine sa fie insamantat într-o singură linie, ci intr-o brazda largă pentru ca planta sa nu cada si sa nu se ofileasca.

- Solul trebuie sa fie mereu umed. Dacă planta nu este udata, randamentul ei va fi redus semnificativ si atunci grădinarii vor trebui să culeaga numai frunze separate de pe tulpini.

- Pentru a putea avea marar toata vara  se repeta insamantarea pe toata perioada de vară, la intervale de 15 - 20 de zile. Astfel, recolta va fi colectata în mod continuu, începând din luna mai și se termină în luna octombrie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu